Volejte zdarma 800 108 999 v pracovní dny od 08:00 do 15:00
POŠTOVNÉ A BALNÉ NEÚČTUJEME, JSME VÝROBCI,
OBJEDNÁVKY EXPEDUJEME NÁSLEDUJÍCÍ PRACOVNÍ DEN
28. Listopad 2015
MSM je organická, síru obsahující sloučenina, která se běžně nachází v různých druzích ovoce, zeleniny, u živočichů a také u lidí. Vysoký obsah MSM je např. v přesličce rolní. Studie potvrzují dobrou vstřebatelnost a využitelnost síry obsažené v MSM při tvorbě bílkovin. MSM se používá ve vícesložkových přípravcích pouze jako zdroj organické síry pro tvorbu struktur chrupavky.
WIKIPEDIE: Methylsulfonylmethan (MSM, správně dimethylsulfon) je organická sloučenina síry. Její název, je poněkud zavádějící, protože svádí k nakreslení chemického vzorce odlišné sloučeniny (CH3-SO2-O-CH3). Název byl vymyšlen, aby se původní a přesnější název dimethylsulfon (DMSO2) nepletl s označením jeho prekurzoru dimethylsulfoxidu (DMSO).
MSM vzniká spontánně v zemské atmosféře. Některé mořské řasy a bakterie produkují jako degradační produkt thiosloučenin dimethylsulfid (DMS). Tato prchavá látka uniká do atmosféry, kde tvoří 50-60 % celkového koloběhu síry na Zemi. Účinkem ultrafialového záření se samovolně oxiduje na DMSO, a ten dále až na chemicky stabilní DMSO2 (MSM). Zmíněné látky obsahující síru mají velký význam pro udržování tepelné bilance zemské atmosféry. MSM je snadno rozpustný ve vodě. V podobě dešťových přeháněk se dostává do půdy i do vody, tím pádem i do potravního řetězce, což může vysvětlovat všudypřítomnost malého množství této látky ve všech živých organismech včetně lidského. O MSM se často hovoří jako o zdroji biologicky vázané síry. Dosud však bylo dokázáno, že DMS, DMSO a DMSO2 umějí nutričně využívat pouze některé půdní a střevní bakterie. Ostatní organismy pravděpodobně přijímají i vylučují MSM v nezměněné chemické podobě. Zmíněné bakterie umějí enzymaticky demethylovat MSM na kyselinu methylsulfonovou (MSA, CH3SO3H), a tu pak dále na anorganický hydrogensiřičitan (hydrogensulfit, HSO3-) a síran (sulfát, SO42-). Právě tato anorganická forma je jakousi ústřední křižovatkou v metabolismu síry. Ze sulfátu autotrofní organismy (rostliny, mikroorganismy) syntetizují methionin, aminokyselinu obsahující síru, která je pro živočichy esenciální, tj. musejí ji přijímat v potravě, neboť ji nedokáží syntetizovat sami. Methionin pak organismy využívají pro syntézu dalších sloučenin obsahujících síru v podobě –SH (thioly), –S– (sulfidy) a –S–S– (disulfidy). Konečným produktem degradace těchto sirných sloučenin je pak opět sulfát. Z organismu se MSM vylučuje v nezměněné podobě močí. Sulfát je rovněž výchozím substrátem při syntéze sulfatovaných sloučenin (jako je např. heparin, chondroitin sulfát atd.). Nejprve je s využitím ATP vytvořen 3’-fosfoadenosin-5’-fosfosulfát (PAPS). Toto je tzv. „aktivovaný sulfát“, který za pomoci specifických enzymů vnáší sulfátovou skupinu do organických sloučenin, které obsahují hydroxylovou skupinu –OH. Zdrojem síry pro lidský organismus je tedy především anorganický sulfát a aminokyseliny obsahující síru (nejčastěji ve formě bílkovin). MSM je výrobci prezentován jako velmi bezpečná, netoxická látka bez nežádoucích účinků. Není nám známo, zda užívání MSM způsobilo někomu zdravotní újmu. Tolerance látky je velmi dobrá.
Kde nás najdete?
ORLING s.r.o.
Na Bělisku 1352
562 01 Ústí nad Orlicí
IČ: 45535868
DIČ: CZ45535868
Firma zapsána v OR vedeném Krajským soudem
v Hradci Králové, spisová značka C1573
Kontaktujte nás
Užitečné odkazy