Volejte zdarma 800 108 999 v pracovní dny od 08:00 do 15:00
POŠTOVNÉ A BALNÉ NEÚČTUJEME, JSME VÝROBCI,
OBJEDNÁVKY EXPEDUJEME NÁSLEDUJÍCÍ PRACOVNÍ DEN
02. Prosinec 2015
Kloubní výživa se dnes stala běžnou součástí života a také velkým byznysem. Nebývalo to tak vždy, ale kde je vlastně počátek? Jak kloubní výživa vznikla? Na tyto otázky nám odpoví Ing. Kateřina Marie Dušková, dcera prof. MUDr. Milana Adama, DrSc., na jehož výzkumu kloubní výživa tak, jak ji dnes známe, vznikla.
Začněme tedy od Adama, vlastně ještě před Adamem. První známky osteoartrózy lze nalézt na kostrách dinosaurů, ale třeba také na kostrách medvědů grizzly či u dalších živočichů. Nás však zajímá především člověk, který výživu kloubů užívá vědomě od 12. století našeho letopočtu. Tedy, to jsou nejstarší dochované záznamy o ošetření bolavých kloubů výživou. Tehdy středověká léčitelka abatyše sv. Hildegarda z Bingenu doporučovala lidem trpícím bolestmi kloubů polévku z telecích nebo vepřových nožiček. Tato polévka obsahuje extrakt z pojivových tkání, především pak kolagen ve formě denaturované, tj. tepelně opracované. Hildegardiny lékařské knihy zůstaly po staletí bez povšimnutí. Až Dr. Gottfried Hertzka poznatky svaté Hildegardy znovu objevil a zpřístupnil. Poznatky o léčení různých chorob byly Hildegardě dány pouze prostřednictvím jejích vizí. Hildegardina léčba spojuje nejrůznější postupy do jediné léčebné nauky, která v sobě zahrnuje fytoterapii, litoterapii, balneoterapii, očistnou léčbu, psychoterapii, dietoterapii a mnohé jiné. Příkladem Hildegardiny dietoterapie nám může být použití denaturovaného kolagenu, tedy vývaru z telecích či vepřových nožiček pro léčení kloubních obtíží.
Přestože sv. Hildegarda popisovala blahodárný účinek kolagenu na onemocnění kloubů již v roce 1175 n.l., byla mu větší pozornost věnována až ve 20. století. Mezi prvními lékaři, kteří se zabývali působením želatiny resp. kolagenu na choroby pohybového aparátu, byl prof. MUDr. Milan Adam, DrSc. který se zabýval výzkumem revmatických chorob přes 50 let. Prof. Adam zjistil, že specifické kolagenní peptidy s molekulovou hmotností asi 3000 Da jsou schopné přimět chrupavčité i kostní buňky k produkci mladých kolagenních řetězců, což přispívá k výživě pojivových tkání kloubů. Svými novými výzkumnými výsledky prof. Adam potvrdil Hildegardino učení o blahodárném působení kolagenního extraktu na nemoci pohybového aparátu.
Výzkum prof. Adama týkající se výživy kloubů kolagenními peptidy pak potvrdila řada významných lékařů a vědců a to včetně prof. Ronalda F. Moskowitze z USA. Praktickým využitím poznatků sv. Hildegardy, Dr. Hertzky i prof. Adama, průkopníka ošetření zatěžovaných kloubů kolagenní kloubní výživou, který byl v roce 2003 oceněn prestižní cenou UNESCO za celoživotní přínos lékařské vědě, je kloubní výživa, která se narodila v minulém století, roce 1992. Potom byl vytvořen náš systém doplňků stravy, který je určen ke specifické a intenzivní výživě zatěžovaných kloubů. Jeho vznik inicioval prof. MUDr. Milan Adam, lékař, který své pacienty miloval, a pro které žil. Ti, které ošetřoval, na něj dodnes s láskou v srdci vzpomínají. Po roce 2000 vznikla řada kloubních výživ na bázi glukosaminu a chondroitinsulfátu, ale pojivové tkáně pohybového aparátu jsou tvořeny převážně kolagenem, který je dnes do kloubních výživ přidáván v příliš nízkých mikrogramových množstvích jako nedenaturovaný kolagen typu I a II, jehož vliv na výživu kloubů nebyl, na rozdíl od kolagenních peptidů, prokázán.
Kolagen je dominantní bílkovinou těl savců, tvoří 30 % všech tělních bílkovin. Najdeme jej v kostech, chrupavkách, šlachách, vazech, povázkách, cévách, kůži, sklivci, bělimě. Původně se myslelo, že se jedná o jednu bílkovinu, nyní však je známo alespoň 29 typů kolagenu. A každý z typů kolagenu musí obsahovat aminokyselinu 4-hydroxyprolin, který se používá jako ukazatel obsahu kolagenu v potravinách. Podle jeho obsahu je možné určit, kolik kolagenu ta či ona kloubní výživa nebo potravina obsahuje. Analýzy provedené akreditovanou laboratoří Státního veterinárního ústavu Jihlava, Zkušební laboratoř č. 1129, zkušební protokol č. 167777/14 (9) jasně vypovídají o tom, jak vydatná je výživa kloubů třeba tlačenkou, kterou doporučuje místo kolagenní kloubní výživy i řada lékařů. Abyste dostali stejnou dávku 4-hydroxyprolinu, resp. kolagenu jako z jedné denní dávky naší kloubní výživy, museli byste denně sníst 260 g tlačenky nebo 180 – 200 g želatinových medvídků. Je nebo není to možné?
Pokud vybíráme kloubní výživu, jediným ukazatelem je složení. Zaměřte se především na obsah fyziologicky účinných látek v jednotlivých kloubních výživách, neboť na jejich obsahu opravdu záleží. Nejdůležitější je obsah kolagenu, lépe kolagenních peptidů s molekulovou hmotností asi 3000 Da, v denní dávce alespoň 3000 mg a s obsahem dalších látek s fyziologickým účinkem podporujícím metabolickou kaskádu kolagenu. Důležitý je také obsah vitamínu C, který významným způsobem zasahuje do metabolismu kolagenu a tvorby pojivových tkání
Kde nás najdete?
ORLING s.r.o.
Na Bělisku 1352
562 01 Ústí nad Orlicí
IČ: 45535868
DIČ: CZ45535868
Firma zapsána v OR vedeném Krajským soudem
v Hradci Králové, spisová značka C1573
Kontaktujte nás
Užitečné odkazy